HTML

May the twenty-fourth be with you

Urszuszka és Malgabo közös blogja, ami angliai életünkbe enged bepillantást...

Utolsó kommentek

  • Nemgyenge: Nagyon örülök ám nektek, olyan szépen éltek. Na ... (2012.05.26. 20:02) Every little helps
  • SalmonElla: Gratula a mindenféléhez! És otthonra is nagyon s... (2012.03.21. 18:47) Every little helps
  • MrStrato: Rájöttem, kire hasonlít a képen Cameron. Hajdú S... (2011.09.07. 23:40) Looting
  • danzsu: Ha konzerválni akarjátok a Felföldi hangulatot, ... (2011.09.01. 17:31) Skócia
  • Utolsó 20

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Indafotó képek

Newcastle United Football Club

2011.03.06. 21:00 malgabo

A másik mesélni valóm a szombati meccs Newcastle-ben, hiszen vannak dolgok, amiket muszáj megcsinálni, ha az ember egy idegen országban él tartósan.
Ha az ember Angliában él, kötelessége legalább egyszer elmennie Premier League meccsre. Választásunk egy márciusi Newcastle United Football Club mérkőzésre esett, a másik jelölt a Sunderland A.F.C. lett volna, az ősi ellenség, de az kisebb név, kisebb stadion és Andy barátom NUFC rajongó, szóval már csak emiatt is, meg Urszuszka is szereti a várost.
 
A NUFC egyébként aznap az Everton nevű hasonló erősségű liverpooli csapat ellen játszott. Jó előre megvettem a jegyeket, ráadásul elég jó helyre, közel a pályához. Ami nagy előny pl. a Népstadionhoz képest, hogy nincs futókör, szóval a lelátó közelebb is van a pályához. Életemben összesen kétszer voltam a Népstadionban (tudom, Puskás Ferenc Stadion), mégis nagyobbnak tűnt (gondolom emiatt a futókörös dolog miatt), noha a St James' Park stadion (a Newcastle United FC stadionja) befogadóképességben nagyjából ugyanakkora, a harmadik legnagyobb futballstadion Angliában, 52000 embert tud fogadni egyszerre és fogad is, telt ház lévén, pedig egy teljesen átlagos idénymeccs volt!












Hazai pályán fekete-fehér csíkos szerelésben játszanak, innen a csapat egyik beceneve is, Magpies, vagyis szarkák. Másik becenevük a Toon, ami a town szó geordie kiejtéséből eredeztethető a wikipédia szerint. Még néhány érdekesség: leghíresebb játékosuk Alan Shearer (csatár), ill. játszik egy magyar focista is, Kádár Tamás (védő), aki sajnos nem játszott.
A meccs előtt Andyékkel legurítottunk egy-két pint sört egy tetszetős pubban (nota bene: a magyar kocsma és az angol pub között hatalmas különbség van!), majd a teljesen fegyelmezett szurkolókkal (supporters) együtt szépen bevonultunk a stadionba, gyorsan, simán, még meg sem motoztak, úgy látszik az angol szurkolóknak (már) meg sem fordul a fejében, hogy felgyújtsák/elpusztítsák/leszúrják/stb. azt ami/aki nem tetszik nekik. Azért a biztonság kedvéért az Everton szurkolói szektorát elválasztó lépcső minden fokán állt egy sárga kabátos biztonsági, a meccs vége felé több is. :) Itt az angolok elkönyvelhetnek egy piros pontot. Ilyen körülmények között nem csoda, hogy kimennek a meccsre komplett családok, kiviszik a kisfiúkat/kislányukat az apukák és még mankós és kerekesszékes rokkantak is simán kimennek. Nem tudom otthon hogyan megy ez, de félek, nem ilyen szépen simán.
A hangulat nagyon jó volt végig, az angol szurkolók énekeltek, skandáltak, kicsit lehetett volna melegebb az idő és akkor tökéletes az élmény, Urszuszka az elejétől fogva nagyon lelkes volt, félhangosan kommentálta az eseményeket, felpattant, ha gól volt, tapsolt, fújolt, ujjongott, éppen amit kell. :)
























Mivel én is csak alapszavakat tudok angolul foci témában, nagyrészt magyarul beszélgettünk, de hamar ránk ragadtak a geordie kifejezések, nem annyira bonyolultak. :)
Egy kis baki részünkről: meg voltunk győzödve róla, hogy a végeredmény 2-2, mivel nincs kijelző a stadionban, csak az eltelt játékidőt mutatták.
Mikor hazaértünk, meglepődve olvastam, hogy az Everton győzött 2-1-re, mivel a második Newcastle gólt érvénytelenítették szabálytalanság miatt. Upsy-daisy! :)
A meccs után még beálltunk egy pubba I.-vel és N.-val, ill. látogatóban levő rokonaikkal, akik nálunk is sokkal lelkesebbnek bizonyultak, vettek Newcastle United sálat és még fekete csíkokat is rajzoltak az arcukra, amivel ők voltak a standionban az egyetlenek. :)))

Lehet, hogy megyünk még meccsre, hátha akkor nyer is a csapat...

Toon, Toon, Black n White Army!
 

4 komment

Címkék: premier foci stadion united football league newcastle toon magpie

A bejegyzés trackback címe:

https://majus24.blog.hu/api/trackback/id/tr752716753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Tyne folyó déli partja 2011.03.08. 23:53:29

"Ha az ember Angliában él, kötelessége legalább egyszer elmennie Premier League meccsre"

TILTAKOZOM!!:p
egy ismerősöm folyton ugyanezt mondja, egész eddig ő volt az egyetlen. másnak eszébe se jutott, hogy meccsre kéne menni. jut eszembe, a hozzám közelálló férfiak mind vagy ki nem állhatják, vagy leszarják a focit. velem együtt.

"úgy látszik az angol szurkolóknak (már) meg sem fordul a fejében, hogy felgyújtsák/elpusztítsák/leszúrják/stb. azt ami/aki nem tetszik nekik."
lehet, hogy ez a már nagyon új, mert pár hónapja beszélt a teamleaderem valami botrányról focimeccs kapcsán. de részletek passz, a férje volt valami mérkőzésen, ahova aztán rendőrök jöttek, nem tudom, mi volt pontosan.

malgabo 2011.03.13. 14:25:04

Hát ha az ember nem akarja jól érezni magát és szélesíteni a látókörét, akkor természetesen ki lehet hagyni a focimeccset! (Sőt a lakásból sem kell kimozdulni, hiszen az interneten is meg lehet nézni, hogy mi van!) :P
Amint írtam, egyáltalán nem vagyunk focinézők, de a hangulatra kíváncsiak voltunk és nem is bántuk meg, hogy elmentünk.
A kép kicsit árnyalódott azóta nálam is, úgy tudom az ős-nemezis Sunderland ellen azért tényleg előfordul durvulás. Meg biztos van néhány kamasz, aki hazafelé bátorra issza magát és a "telefonfülke nem üt vissza". :)

A Tyne folyó déli partja 2011.03.14. 21:35:04

@malgabo: hát, hogy én jól érezném magam a focimeccsen, azt erősen kétlem...inkább halálra unnám. interneten meg főleg. sportot azt űzni kell, nem nézni.

Fairyberry 2011.03.21. 22:04:12

Ja, erről eszembe jutott, hogy képzeljétek, szombat este elmentem életem első focimeccsére és életemben először léptem stadionba! Van hangulata! Igaz a meccs ramaty volt és 0-0 is de végre megkeresztelkedtem. Nem lehet igazi tiszteletbeli portugál az aki nem megy meccsre. Az egész élet a foci körül forog, az éttermi beszélgetéseknél például megfigyeltem, hogy bizonyos idő elteltével mindig fociról kezdenek beszélni. A legtöbb étteremben, bárban van tévé ahol legtöbbször foci megy és amikor gólhelyzet van az emberek kezében megáll a kanál, a szájuk tátva marad és hirtelen elcsendesedik az egész hely. Mulatságos. Persze minden kisfiú fociedzésre jár és bemutatkozásnál nem azt kérdezik hogy "Hogy hívnak?", hanem hogy "Benfiquista vagy Sportinguista vagy?" Mi Sportinguisták vagyunk.
Sporting-Leiria (ez egy város) meccset néztem egyébként.
süti beállítások módosítása