Itt a jól megígért kajás bejegyzés. Az elmúlt néhány napban kipróbáltunk pár hamisítatlan angol kaját, és egyáltalán nem találtuk őket rossznak. Sőt, ezúton üzenjük a kolbászt és szalámit küldözgető rokonoknak, hogy felülmúlta a várakozásainkat a brit gasztronómia. Jöjjön tehát néhány, az eddigi óvatos próbálkozások közül, természetesen fényképpel.
Shepherd’s pie (pásztor pite): Kedvenc séfem, Gordon Ramsay műsorában láttam az elkészítését még otthon, már akkor is megragadta a fantáziámat a kerámia edényben sült étel, amikor pedig a Norton Cafeba betérve ebédidőben megláttuk a napi ajánlatot, úgy döntöttünk bevállaljuk. Természetesen ezt is sültkrumplival adják – mint mindent – sőt általánosságban elmondható, hogy amihez mi magyarok kenyeret törünk, ahhoz ők sültkrumplit. Tehát a pásztor pitéjének alapja meglepő módon a darált, sovány bárányhusi, melyet serpenyőben sütnek meg hirtelen, hagymával, fűszerekkel, zöldségekkel (a borsót itt sem nélkülözik), répával és az elmaradhatatlan worcestershire szósszal. Ezt az egyveleget beleteszik a fentebb említett kerámia edénybe, küldenek a tetejére nagyon finom, krémesre készített krumplipürét, tetejére jóféle cheddart és mehet a sütőbe. Nagyon finom, laktató egytálétel. Mindezek után megállapítható, hogy az angolok azt hívják általában pie-nak, amit mi rakottnak. Meglehetősen finom étel, öt csillagot érdemel. Recept
***
Fish and chips (hal és krumpli): A meglehetősen divatos take away éttermekben (azaz csak elvitelre vásárolhatunk itt ételt, helyben megenni vagy nem lehet, vagy nem ajánlatos) kapható népszerű, eredeti angolnak mondható ételkombináció. Amíg ezt valaki nem látta élőben, el sem hiszi, hogy itt ilyen van. Szombat délben például kígyóznak a sorok a Barnacle nevű take away étterem előtt, odabent pedig szinte kizárólag fish’n’chips kapható, különféle halakból. Nem túl komfortos érzés itt sorban állni, de az ebédért bevállaljuk. Meleg van és dől ki az olajszag a pultból, hiszen a fish’n’chips hagyomány szerint deep-fried „technikával”, azaz óriásfritőzben, olajban elmerülve készül. Sokféle halból választhatunk, a hagyományos codtól (tőkehal), haddockon át (foltos tőkehal), skate-ig (rája). Mi jelen esetben a tőkehalat kértük, az összes többi elfogyott. Hosszúnyelű, fém szűrőlapáttal emelik ki az olajból a kész ételeket, és műanyag tálba csomagolva adják át. Ami számunkra fura, hogy mindezt az angolok képesek meglocsolni vinegarral (ecet), ami magyar szemmel meglehetősen fura. Amiről még szót kell ejtenünk, az a hal bundája, mivel itt nem szokás a zsemlemorzsa, egyszerű liszt, tojás, szódavíz (vagy sör?) egyvelegéből készül. A hal nagyon finom, omlós lesz, a bundája tocsog az olajban, a krumpliról nem is beszélve. Laktató, és nem könnyű étel, szalvétát és komplett lakásszellőztetést igényel az elfogyasztása. Recept
***
Yorkshire pudding: Arra már rájöttünk, hogy az angolok milyen típusú ételt neveznek pitének, ezt a pudingról nem mondhatjuk el. A magyar ember a puding szó hallatán anyukája gyümölcstortájára asszociál, meg a doktorötker tejben kavargatós, pohárba kitöltős (csoki/eper/vanilia) édességére. Na, itt nem. A Yorkshire pudding szintén tradicionális étel (és nem édesség vagy desszert), a XVIII. századból, amikor is kezdett elterjedni a liszt használata Angliában. Annyira megörültek az angolok a lisztnek, hogy rögtön tettek is hozzá egy kis tejet, tojást meg vajat, bevágták a sütőbe, aztán hadd szóljon, ezt eszik a sültek és szaftos husik mellé. Kívülről meglehetősen gusztusos, pirosra, aranybarnára sült kis pufi, de belül üreges, ízét tekintve pedig egyszerű (de mit is várunk ezektől a hozzávalóktól). Recept
***
Banoffee pie (banarella pite): Essen néhány szó az édességekről is. A Banoffee pie legalább akkora királyság, mint amekkora Anglia maga. Keksz alapú vajas tészta, banánnal (banana), karamellával (toffee), tetején bűnös adag tejszínhab és csokiöntet. A nyelvzsenik már kitalálhatták, banana+toffee=banoffee, magyarul pedig banarella pite. Egyszerű és nagyszerű. Természetesen története ennek is van, állítólag az 1970-es években a Hungry Monk (azaz éhes barát) étterem séfje találta ki, aki azóta is titkosan kezeli a receptjét (az interneten található több száz recept ne zavarjon meg minket).
***
Gravy mártás: Végezetül álljon itt még egy apróság, a szintén hagyomány őrző gravy mártás (bár eredete állítólag egészes az ősi Egyiptomig nyúlik vissza), ami hasonló az általunk ismert barna mártáshoz. Alapjában véve sülthusik mellett sült zöldségek turmixolásából és húsleves alapléből készül, melyet végül egy speciális gravy sóval ízesítenek, mely só és karamell egyvelege. Ezt sült húsokhoz kis szószöntő tálkákban kínálják. Recept
***
Cookie: Nem hagyhatjuk szó nélkül azokat a nagyon finom, csokis, gyümölcsös, mindenfélés kekszeket, amiknek gazdag választéka itt fellelhető. Chocolate chip cookie, rostos kekszek csoki réteggel (minden szigorúan Cadbury). Egy egészen különleges édességet emelnénk csak ki, ez is a fentebb említett Cadbury gyárból származik, orange mallow névre hallgat. Kis gombóc alakú édesség ez, hasonlít az otthoni négercsókra, csak a fehér habgombóc közepén még egy kis narancsszósz is befigyel. Ebéd után egy egész dobozzal illik bevágni.
Utolsó kommentek