HTML

May the twenty-fourth be with you

Urszuszka és Malgabo közös blogja, ami angliai életünkbe enged bepillantást...

Utolsó kommentek

  • Nemgyenge: Nagyon örülök ám nektek, olyan szépen éltek. Na ... (2012.05.26. 20:02) Every little helps
  • SalmonElla: Gratula a mindenféléhez! És otthonra is nagyon s... (2012.03.21. 18:47) Every little helps
  • MrStrato: Rájöttem, kire hasonlít a képen Cameron. Hajdú S... (2011.09.07. 23:40) Looting
  • danzsu: Ha konzerválni akarjátok a Felföldi hangulatot, ... (2011.09.01. 17:31) Skócia
  • Utolsó 20

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Indafotó képek

Itt (is) így szavaznak

2010.05.09. 11:00 urszuszka

Nem bírom megállni, hogy ne ejtsek néhány szót a brit választásokról. Egyszerűen muszáj.

Tehát a nagy nap itt mindig csütörtökre esik, ez esetben május 6-ára. Ezen a napon reggel 7-től este 10-ig lehet leadni a voksokat a szavazó helyiségekben (polling station), mivel munkanapról van szó, mégsem zárhatnak be este 7-kor. Azoknak, akik esetleg nem tudnak eljutni a szavazó helyiségbe, mert fizikai állapotuk nem teszi lehetővé, ők két módon szavazhatnak, vagy elküldik postán a cédulát vagy pedig megkérnek valakit, hogy szavazzon helyettük (meghatalmazással). Szóval mozgó urnáról itt szó sincs. Bár állítólag némelyik polling station nem egyszerűen megközelíthető, ezért a mozgássérültek néha itt is hallatják hangukat, hogy nem figyelnek rájuk kellően. Például a charity shopban is volt erre egy központi kampány. A falra kitettünk egy hatalmas plakátot, amin hétköznapi emberek voltak láthatók, kis szövegbuborékkal, hogy ők miért mennek el szavazni (mert szabadságot ad, jogom van hozzá, stb...). A pultra pedig ki kellett tenni kis színes szövegbuborékokat, amire mindenki ráírhatta, neki mit jelent szabadon választani. Ezeket a kis irományokat pedig kitettük a kirakatba. A plakáton szerepelt még az a szöveg is, hogy a mozgássérültek szavazata is ugyanennyire számít, így kérik, hogy tegyék lehetővé számukra is a személyes szavazást.

Nagyjából egyébként ugyanaz zajlik itt le, mint otthon, csak kicsit másképp :) A britek például ceruzával szavaznak, de ezt még nem sikerült megfejtenem, hogy miért.

Ki szavazhat az Egyesült Királyságban? 18 éves kor felett bárki. És hogyan igazolják magukat, ha nincs személyi igazolványuk? Egyszerű. Szavazás előtt be kell regisztrálni a helyi erőknél. Ezt egyébként már 16 éves korban is meg lehet tenni, de szavazni csak 18 év felett lehet. Regisztráció után pár nappal kapnak egy értesítőt, hogy hol és pontosan mikor szavazhatnak. A szavazó helység itt is valamilyen iskola szokott lenni, ahol szintén bent ül a "staff" a listával, és kipipálja a beérkezőket. Észak-Írországban van személyi igazolvány, ott kell egyedül bemutatni. Aztán megkapják a szavazócédulát amivel elvonulhatnak a kis fülkébe, aminek itt nincs függönye, tehát nem lehet bent rosszalkodni. A szavazó urnának itt kicsit komolyabb szerep jut, nem holmi kis cérnával lekötött  papírdobozba dobálják a britek a sajtpapírt. Itt kérem kis elhúzható ajtaja van a bedobó nyílásnak, az urna amúgy fekete, masszív anyagból van és egy piros vacakkal van úgy lezárva, hogy azt csak a special staff tudja majd kinyitni. Az igazi különbségek ezután következnek. Az urnákat körzetenként egy nagyobb csarnokba (tornaterem, nagyobb közösségi épület) szállítják, ahol a special staff nekilát megszámolni. Persze itt a szállítás köré szoktak show műsort csinálni, mert azt rendszeresen rögzíti a sajtó, ahogy az erre a munkára kijelölt kisdiákok kiveszik a csomagtartókból a szavazóurnákat és beszaladnak vele a számláló helységbe, kb olyan dinamikával mintha éppen Spártába futnának be. Egyébként egész helyesek, ahogy ott szaladgálnak az urnákkal, sőt néha láncba állnak fel a kocsi csomagtartójától a szavazatszámláló helység bejáratáig. Tény, hogy ez így elég látványos, és legalább utólag nem lehet támadni senkit, hogy korábban felnyitották az urnát. A szavazatszámláló helységbe is beengedik a médiát (azaz a BBC-t). Itt a számlálók szépen tízesével összeklamnizzák az egyforma szavazatokat, majd valami tálcára rendezik őket, miközben a jelöltek ott izgulnak a csarnokban és a részeredményeket közben kikiáltják.

Itt meg lehet tekinteni egy BBC videót arról, hogy mi is zajlik pontosan, nagyon érdekes. Persze ábrándjaink ne legyenek, az Egyesült Királyságban is megy az ígérgetés, a panaszkodás, a választási rendszer megreformálásának kérdése, a korrupció problémája és itt is néha bekapcsolva felejtődnek politikusok mikrofonjai rosszkor rossz helyen. Itt is van olyan, aki azt gondolja, nincs értelme elmenni szavazni.

A választási műsorok is hasonlóak a hazaihoz, leszámítva, hogy a BBC azért mégiscsak a BBC. Egyébként itt másnap reggelre szoktak meglenni az eredmények, így reggelre szerencsétlen jelöltek már úgy néznek ki, mint egy jól megmunkált felmosórongy.

A többi izgalomról azaz Gordon Brown tündökléséről és bukásáról és a konzervatív többség meg az esetleges liberális koalíció problematikájáról itt nem akarok értekezni, akit érdekel, olvassa az indexet BBC-t:)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://majus24.blog.hu/api/trackback/id/tr211985476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása