HTML

May the twenty-fourth be with you

Urszuszka és Malgabo közös blogja, ami angliai életünkbe enged bepillantást...

Utolsó kommentek

  • Nemgyenge: Nagyon örülök ám nektek, olyan szépen éltek. Na ... (2012.05.26. 20:02) Every little helps
  • SalmonElla: Gratula a mindenféléhez! És otthonra is nagyon s... (2012.03.21. 18:47) Every little helps
  • MrStrato: Rájöttem, kire hasonlít a képen Cameron. Hajdú S... (2011.09.07. 23:40) Looting
  • danzsu: Ha konzerválni akarjátok a Felföldi hangulatot, ... (2011.09.01. 17:31) Skócia
  • Utolsó 20

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Indafotó képek

Az angol egészségügyi rendszerről

2010.02.07. 12:00 malgabo

Hát ezek itt nem szarral gurigáznak, kérem.

Mielőtt rátérnék, hogy én mit is csinálok itt pontosan, leírom/összevetem a magyar eü rendszerrel, legalábbis ami a finanszírozást illeti. Van néhány kedves kollégám, akik hamarosan kijönnek, hátha segítek nekik ezzel a kis összegzéssel. A többiektől bocs megint. :)


Talán kezdjük azzal hogy ki nem fizet a receptes gyógyszerért. Otthon (Hungary) nem fizet az, akinek szociális alapon az önkormányzat megítélte a közgyógy igazolványt, annak van persze kerete, ami kb. havi tízezer forint, kb., lehet kicsit több, attól függ milyen gyógyszereket szed az illető.
Mindenki más fizet, egyszerű a képlet, nem támogatott gyógyszerért annyit, amennyi a kisker ára. Támogatott gyógyszerért fix vagy százalékos támogatás van, a többit a beteg zsebe bánja. A korábban ingyenes (Eü. rend.) gyógyszerekre is van 300 Ft dobozdíj, hogy a közgyógyos nyugger ne herdálja el, ne váltsa ki feleslegesen, ha nem kell, mert hát erre is van példa, szokták kockás pokrócról árulni az alvópirint meg az andakszint a szombati piacon.
Ki nem fizet Angliában a receptes gyógyszerért:
aki 16 éven aluli,
aki 17 vagy 18, de iskolába jár,
aki 60 éven felüli,
aki gyereket vár, ill. anyuka a gyermek 1 éves koráig,
akinek papírja van bizonyos betegségről, diabétesz, epilepszia, sztómások, stb.
egy csomó munkanélküli segély-félén levőnek, amiket egyelőre nem látok át, olyan sok féle van
továbbá ingyenes a fogamzásgátló is. 
Szinte látom magam előtt, ahogy hölgyismerőseim mélyet sóhajtanak. :)
 

Érdekes továbbá, hogy aki fizet is, annak is jó dolga van, mivel a gyógyszerek egységárasak, jelenleg 7 font 20 penny, függetlenül attól hogy 3 szem azithromycin vagy 200 szem ibuprofen van felírva! Ez kb. 2300 Ft-nak felel meg. Szóval itt nálunk kb. 10 betegből 1 ha fizet. (Persze a gyógyszertár megkapja a gyógyszerért járó pénzt az NHS-től.)
Lehet venni egyébként bérletet is (Pre-payment Certificate), három hónapra 28 font, egy évre 104 font jelenleg. (Szinte látom magam előtt, ahogy a havi 10-20 ezret gyógyszerre elverő nyugdíjasok felsóhajtanak.)

A gyógyszerek árai amúgy olyasmik, mint otthon, egy extrém példa azért van, a legegyszerűbb noname paracetamol tabletta 1 penny per darab, azaz 3 forint. Ehhez képest a rubofen otthon 30 forint darabja. Na de ez tényleg szélsőség.

De ha már paracetamol, amin nagyon ledöbbentem, az hogy mennyit beszednek.
Egy átlagos recepten minimum van 100 darab paracetamol tabi (de néha 200 vagy 400), napi 4x2-es szedéssel, ez napi 4 gramm. Ez elég közel van azért a májkárosító dózishoz. Tehát egy év alatt csak paracetamolból megeszik a delikvens durván másfél kilót! Ez kb. magának a májnak a tömege. Dúúúrva.

Ezek az irdatlan mennyiségek igazak néhány másik gyógyszerre is, fájdalomcsillapítók nagyon mennek: kodein, tramadol, százas nagyságrendben, morfin (!).
Igaz, szerintem otthon meg a betegek nincsenek jól gyógyszerelve, az orvosok nem nagyon mernek kábítószert írni a mindenféle jogi balf@szkodások miatt, még NSAID-okkal szüttyögnek, amikor már rég erősebbet kellene írni. Itt azért egyszerűbb az élet, igaz, több is a függő.
Itt van methadon is, van ahol a gyógyszerész felügyelete mellett kell bevennie a kis zöld szirupját az addiktnak. Használnak heroint(!) is, mint fájdalomcsillapító. Kemény, mi?
A Controlled Drugokra azért itt is szigorú szabályozás van persze.

Megemlítendő még, hogy szintén népgyógyszer a szimvasztatin, 40 év felett szinte mindenki szedi. 10 mg-osat pedig recept nélkül is lehet venni. Szintén sokan szednek trombózismegelőzésre alacsony dózisú aszpirint. (Nem is csoda, amilyen zsíros itt a kaja.)

Nálunk otthon két kategória van, receptes és recept nélkül kapható. Ez itt annyiban más, hogy van még egy Pharmacy only kategória, amit gyógyszerész adhat csak ki, tanácsadás mellett. Ilyenek pl. a nagy darabszámú kiszerelések (aszpirin, paracetamol, ibuprofen), codeines cuccok, hidrokortizonos krém, szteroidos orrspray, esemény utáni tabletta ("morning after pill"), hát ezeket most nem fogom végig sorolni asszem. :)
A legalapabb gyógyszereket (aszpirin, gyomorsavlekötők stb.) viszont szinte mindegyik bolt árul. Az itteni patikákban úgy vettem észre, nem nagyon van gyógytea meg homeopátia.
Nálunk egyszerű amúgy, mindenből van egy ismert márka (pl. Nurofen) és mellette egy fonttal olcsóbban a Boots-os verzió.
 

Itt pontosan kimérik a felírt darabszámot, tehát ha 28 kapszula van felírva, de a gyári kiszerelés 30-as, akkor ollóval kivágjuk a blisztert, vagy üvegbe töltjük, természetesen childproof kupakkal (gyerekbiztos).
Az antibiotikum szuszpenziót vízzel feloldjuk kiadás előtt, meg kimérjük a morfin vagy methadon lötyit, amúgy nincs magisztrális gyógyszerkészítés. Éppen ezért nem is hordunk köpenyt, business a dress code, megjegyzem tetszik ez nagyon, asszony szerint is jól áll rajtam az ing és nyakkendő. :)
Életemben nem hordtam összesen ennyit inget, mint az elmúlt két hónapban. Vettem is pár új göncöt magamnak a Debenhamsben.

Az angolok felcímkéznek minden egyes kiadott dobozt, beteg neve, gyógyszer neve, formája, erőssége, mennyisége, dátum, etc.
Kép alant, bocs a minőségért, suttyomban lőttem mobillal, dokumentációnak (=ipari kémkedés) egyelőre megteszi. :)























Van továbbá olyan, hogy Medisure doboz, heti adag előre bekészítve, általában négy ilyet kap a beteg egyszerre. Mivel a házhozszállítás elég jól működik, és a receptet is meg tudják rendelni telefonon(!), ami aztán átjön a patikába, ki sem kell mozdulniuk otthonról, ha nem akarnak.
Egy ilyet összerakni azért elég pepecs dolog, hát még ellenőrizni! Főleg ha már le van zárva és egy-egy bliszterben öt vagy több tabletta/kapszula van.
























Hát ennyi jut eszembe egyelőre, végezetül álljon itt egy zene, kedvenc angol humoristáimtól: Monty Pythons Flying Circus - Medical Love Song.
Az egyetemen mindig nagy sikere volt, amikor lejátszottam a hallgatóimnak. ;)
MP még valószínűleg lesz itt a blogon. :)


(Graham Chapman, aki énekli a dalt, orvosi diplomát szerzett, de soha nem praktizált.)
 

3 komment

Címkék: angol egészségügy gyógyszerek paracetamol methadon

A bejegyzés trackback címe:

https://majus24.blog.hu/api/trackback/id/tr601711482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Raku 2010.02.17. 19:35:24

Érdekes. Az átalány 7 Font 20 Penny csak a receptes gyógyszerekre vonatkozik, ugye? Szóval, ha az ember odaállít két recepttel, akkor azért kétszer kifizeti ezt az összeget (ha nincs bérlete), és amit recepten kívül vesz (mondjuk nem vényköteles torokfertőtlenítőt), annak a saját ára még erre rájön? Jól értem?

A dalból amúgy a kedvenc részem:
Your DOBIE's itch my scrumpox :)

petimi · https://www.styledthemes.com 2010.02.23. 10:41:52

Haha, kiváló cikk. A paracetamolból beszedett őrült mennyiségek szépen jelzik hogy a "binge kultúra" (mértéktelenség) nem csak az étkezésre és alkoholfogyasztásra terjed ki az angol átlagpolgárnál... Ennek ellenére be kell ismernünk hogy jóval előrébb járnak sokmindenben: bankrendszer, környezetvédelem, városi infrastruktúrák, közlekedés. Van hova felzárkóznunk...

Platschu · http://platschu.blogspot.com/ 2010.02.24. 23:50:10

"Van néhány kedves kollégám, akik hamarosan kijönnek, hátha segítek nekik ezzel a kis összegzéssel. A többiektől bocs megint. :)"

Ez a szekció rólam szólt? :) Nagyon érdekes a rendszer és majd április 12. után én is tanulmányozhatom. :))
süti beállítások módosítása