HTML

May the twenty-fourth be with you

Urszuszka és Malgabo közös blogja, ami angliai életünkbe enged bepillantást...

Utolsó kommentek

  • Nemgyenge: Nagyon örülök ám nektek, olyan szépen éltek. Na ... (2012.05.26. 20:02) Every little helps
  • SalmonElla: Gratula a mindenféléhez! És otthonra is nagyon s... (2012.03.21. 18:47) Every little helps
  • MrStrato: Rájöttem, kire hasonlít a képen Cameron. Hajdú S... (2011.09.07. 23:40) Looting
  • danzsu: Ha konzerválni akarjátok a Felföldi hangulatot, ... (2011.09.01. 17:31) Skócia
  • Utolsó 20

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Indafotó képek

Albion

2010.02.14. 10:00 malgabo

Nagyon multikulti ez a ködös Albion. Apropó, utánanéztünk, mit is jelent ez a gyakran elcsépelt kifejezés.

régi, most már csak költőileg használt neve Nagy-Britanniának (Angol- és Skótországnak). A gael alb (magasság) és inn (ország, sziget) szavakból származtatják, tehát azt jelentené: Hegyes-sziget v. Felföld-sziget. Forrás: Pallas Nagylexikon

Jelentheti továbbá a doveri fehér (albus/alba) sziklákat, illetve kapcsolható a proto-kelta Alb-i̯en szóhoz is, melynek jelentése föld.

Az angolban van egy állandó szókapcsolat, a "perfidious Albion", jelentése "álnok Anglia", ezt a negatív jelzőt ellenségeik aggaták rájuk.
Az Egyesült Királyság (United Kingdom) négy részből áll: Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország. Ebből az első három alkotja Nagy-Britanniát, ami a nagy sziget.

És miért multikulti? Vázolom. Andy-t már ismerjük innen a blogról, nos ő január elsejével elment store managernek egy Middlesbrough-i Bootsba.
Susan, aki skót és a jelenlegi managerem pedig három hétre elment Ausztráliába nyaralni, így rengeteg locumhoz, azaz helyettes gyógyszerészhez volt szerencsém. Többekkel igen jó kapcsolatot sikerült kialakítani, főleg Facebookon. Ez egyébként az állandó kollégákról is elmondható.
Egy ideig azt hittem, hogy locum csak az lehet, aki nem tősgyökeres angol. Írok pár nevet, szerintem csak a nevekből ki lehet találni, hogy honnan származnak ők (persze itt születtek mind, legalábbis az angolt anyanyelvi szinten beszélik). Farooq, Khab, Zarah, Saimma, Kofi, Chen, Mohammad. De aztán azért felbukkant pár James, Stuart vagy Linda. Linda egyébként ír származású, imádtam az akcentusát akárcsak Geraint-ét, aki velszi és egyébként ő az egyik area manager. Mind nagyon kedvesek, segítőkészek és remélem olvassák a blogot. :)
A kollégáim pedig Susan, Emma, Jane, Anne, Maxine, Carol. Igen, megint a jó öreg egy kakas a tyúkólban felállás, de ehhez gyógyszerészként már hozzá vagyok szokva. ;) Itt is ugyanaz megy, mint máshol, nem kell a szomszédba küldeni őket egy kis pletykálásra, másik kibeszélésére a háta mögött. De ezekből én jótékonyan kimaradok, valójában azért, mert nem értem mit beszélnek. :) Tényleg bírom őket, egyedül talán Zsu pszciho, direkt írom így, háhta lefrdítoják Glogoe Tsantlaorrral. Rákérdeztem, szeretnék, ha ott maradnék állandóra, legalábbis nekem ezt mondták.

A képen munkatársaim, balról jobbra Anne, Susan, Emma, Andy, Carol, Maxine, a hátul álló lányt nem ismerem. Remélem nem haragszanak meg, hogy kiplakátolom őket, ide.


























 

Van továbbá két barátom itt a régióban, a két spanyol lány, Reyes és Mercé, bár mióta itt van Urszuszka, el vannak hanyagolva. Hallottam még egy cseh srácról, aki errefelé él, az ő barátnője egy napon érkezett az Egyesült Királyságba Urszuszkával.

Az "ibér tyúkok", ahogyan a "pannon medve" nevezte őket. :) A kép M'broban készült még korábban, amikor hó volt és együtt mentünk moziba.

 





















És egy kis színes a végére:
Tudta-e Ön,
hogy magának Őfelségének II. Erzsébetnek (Queen Elizabeth the Second, leánykori nevén Elizabeth Alexandra Mary Windsor) is van magyar felmenője, Rhédey Klaudia grófnő személyében? 
http://hu.wikipedia.org/wiki/Rhédey_Klaudia






























Kicsit hasonlít is, nem? 
 

6 komment

Címkék: erzsébet store albion colleagues munktatársak

A bejegyzés trackback címe:

https://majus24.blog.hu/api/trackback/id/tr601756056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Detti 2010.02.14. 22:58:43

Apropó, skót... :)
Náluk (mármint a skótoknál, majd kérdezd meg Susan-t, ha nem ciki) a skót terrier olyan, mint nálunk a magyar vizsla, hogy minden második bolond kutyatartónak az van??

Raku 2010.02.17. 19:48:37

Zsunak tényleg paraszeme van! :D

MannCsi 2010.02.18. 11:08:58

Az hagyján, de én ismerem is az egyik magyar ági felmenőt. Illetve ő már valószínűleg lemenő, vagy mi. :)
Nekem is rokonom - bár nem vér szerint, hanem házasság útján. Nagyon kedves hölgy.

grecka 2010.02.18. 19:53:28

Hát ebbe a női koszorúban legalább úgy érezheted
magad,mintha itthon 2anyád és barátnői"vennének
kürül.Azért hiányzunk ugyi?

malgabo 2010.02.18. 20:32:49

@Detti: meg fogom kérdezni, de azért elég sok híres skót fajta van még: skót juhász, golden retriever, westie, collie, itt lehet szemezgetni:
en.wikipedia.org/wiki/Category:Dog_breeds_originating_in_Scotland

@MannCsi: úgy érted, Rhédey Klaunak a leszármazottja itt él köztünk? Ez érdekes.

@grecka: Igen, egy kicsit. ;)

Sonkatekercs 2010.02.22. 10:35:34

És mi az az edzőszerszám? Csatakosan kell dolgozni? (Mint a csengetett mylordba Ivy-nak izzadtság és mosószappanszag? ) Ezek az angolok kicsit betegek :-)
süti beállítások módosítása