HTML

May the twenty-fourth be with you

Urszuszka és Malgabo közös blogja, ami angliai életünkbe enged bepillantást...

Utolsó kommentek

  • Nemgyenge: Nagyon örülök ám nektek, olyan szépen éltek. Na ... (2012.05.26. 20:02) Every little helps
  • SalmonElla: Gratula a mindenféléhez! És otthonra is nagyon s... (2012.03.21. 18:47) Every little helps
  • MrStrato: Rájöttem, kire hasonlít a képen Cameron. Hajdú S... (2011.09.07. 23:40) Looting
  • danzsu: Ha konzerválni akarjátok a Felföldi hangulatot, ... (2011.09.01. 17:31) Skócia
  • Utolsó 20

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Indafotó képek

Shepherd's pie

2010.04.11. 10:58 urszuszka

Mindig is szerettem volna kipróbálni, milyen lehet gasztrobloggernek lenni. Vélhetően nincs hozzá elég fantáziám, időm, türelmem, tehetségem, de most az egyszer megpróbálkozom vele.

A helyzet az, hogy Angliát magyar gyomorral kibírni egyáltalán nem lehetetlen. A megoldás kulcsa azonban természetesen az, hogy helyi alapanyagokból, helyi ételeket kell főzni és nem lesz gond. A helyi ételek egyébként néhány angol ételreceptet és meglehetősen sok olasz és indiai (néha kínai) konyhakoppintást jelent. Mivel engem sem az olasz sem az indiai konyha nem nyűgöz le különösebben, elkezdtem hát összebarátkozni Gordon Ramsey-vel, Delia Smith-szel és gyakran böngészem a BBC Good Food oldalát. Na meg persze lelkesen érdeklődök a helyieknél, ki, mit főz, de általában falakba ütközöm, mert az angol háziasszonyok nem igazán főznek. El vannak kényeztetve mirelit kajákkal (rengeteg erre szakosodott üzlet van, ami csak mirelit kajákat árul), félkész ételekkel és az olcsó take away éttermek kínálatával. Talán pont a vasárnapi ebéd hiánya miatt lesznek az angolok olyanok amilyenek, de ebbe most ne menjünk bele.

Well. Adva van tehát egy remek angol étel, a Shepherd's pie, azaz a pásztor pite, amit volt szerencsénk Hakan nortoni vendéglőjben megkóstolni. Finom volt, de egy kis utánajárással rá kellett jönnöm, hogy az igazi SP nem úszik a gravy mártásban és talán még finomabb is lehet. Gordon youtube videóját alapulvéve tehát megalkottam a saját SP-t. Darált bárányhús (ami itt eléggé népszerű, jóízű, és nem is drága) az alapja, melyet most először vettem a hentesnél. Mindig is kínosan gondoltam az angol hentesüzletre, mert ugye fogalmam nincs az angol húsipari szakszavakról (még sokszor magyarul sem vágom a lábszár, felsál, szűzpecsenye kérdést), a mértékegységeket nem tudom olyan gyorsan átszámítani, így sosem mertem náluk vásárolni, max a boltban csomagolva kapható husikat vettem. De most a végeredmény érdekében egész ügyesen beszereztem a félkiló darált báránykát kínos pillanatok nélkül.

Az elkészíts módja igazán egyszerű, a bájglifeltekeréshez és a göngyölt húsokhoz szokott magyar nőnek nem jelenthet gondot. A darált husit olajon megpirítjuk, adunk hozzá reszelt sárgarépát, apróra vágott hagymát (az angolok sosem a hagyma megpirításával kezdik az ilyen műveletet, nem is értem, de végülis nem rossz), paradicsompürét, Worchester szószt, vörösbort, sót, borsot. Külön fazékba krumplipürét gyártunk, amolyan jó selymeset, vajjal, két tojássárgájával, kis tejjel, sóval. Otthon azt hiszem nem nagyon kapható a képen látható ovális tál, ami az angol konyhák alapdarabja, de bármilyen jénai típusú, magasabb falú tálban elkészíthető a pite. Tehát kapjuk elő a tálat, öntsük bele a kész bárányhusit, és a tetejére simítsuk rá jó vastagon a krumplipürét (kb fele-fele arányban). A tetejét küldjük meg jó vastagon reszelt cheddar sajttal (esetleg parmezánnal), majd 20 percre tegyük forró sütőbe, hogy összesüljön az egész, illetve a sajt megpiruljon a tetején.

Az eredmény magáért beszél, borzasztó tömény kaja, kötelező fogyasztani mellé egy jó pofa sört, és utána másfél-két óra délutáni pihenés szükséges az orvos javaslata szerint.

Fotók természetesen:

 

1 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://majus24.blog.hu/api/trackback/id/tr881911427

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Május 24. Angliában 2010.05.18. 21:40:06

Május 24. Angliában – Avagy két nagyot gondoló blogger tapasztalatai a szigetországban. 2009 nyarán a budapesti gyógyszerésznek kedve támadt valami újat kipróbálni. Nem mintha elege lett volna a budapesti életből, vagy a nagy magyar valóságból, e...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VacskaMati 2010.04.13. 00:52:35

Azért kezdi a hús megpirításával, mert a hirtelen, nagy hőfokon megpirított húsra kéreg sül, és az összes húslé, ami az ízét adja, benne marad. A hagymát alacsonyabb hőfokon dinsztelnéd, és ha arra teszed a húst, akkor főni kezd, és kiereszti a levét.

Édesjóapukám a pörköltöt is mindig úgy kezdte, hogy ezer fokon hirtelen megpirította a húskockákat, hogy kérgesek legyenek, félretette egy tálba, és a már enyhén húszaccos olajon kezdte dinsztelni utána a hagymát:)
süti beállítások módosítása