HTML

May the twenty-fourth be with you

Urszuszka és Malgabo közös blogja, ami angliai életünkbe enged bepillantást...

Utolsó kommentek

  • Nemgyenge: Nagyon örülök ám nektek, olyan szépen éltek. Na ... (2012.05.26. 20:02) Every little helps
  • SalmonElla: Gratula a mindenféléhez! És otthonra is nagyon s... (2012.03.21. 18:47) Every little helps
  • MrStrato: Rájöttem, kire hasonlít a képen Cameron. Hajdú S... (2011.09.07. 23:40) Looting
  • danzsu: Ha konzerválni akarjátok a Felföldi hangulatot, ... (2011.09.01. 17:31) Skócia
  • Utolsó 20

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Indafotó képek

Az angol munkamorál(nak nevezett valami) avagy Lesson 5., At the optician

2010.05.16. 18:40 urszuszka

Sajnos malgabo az elmúlt hetekben fáradtságra hivatkozva nem nagyon tud írni. Ezt tanúsíthatom, hiszen hazaérkezvén a patikából ingben és nyakkendőben szokott elaludni a kanapén, így hát maradok én, kedves olvasótábor.

Már régóta tervezem leírni a tapasztalataimat, amit munka közben szereztem.

Történt ugyanis, hogy végre élesben is dolgozom az optikusnál, amit egyébként kedves honfitársak tettek nekem lehetővé, amiért ezúton is nagyon hálás vagyok. Röviden a bizniszről: egy családi vállalkozás tulajdonában van két optikai szalon, az egyik malgabo patikájától nem messze, Nortonban, a másik Thornaby-ban. Apa és fia a két optikus, ők tartanak szemvizsgálatokat a két üzletben felváltva. Az én feladatom amolyan recepció-féle, bár azt hiszem itt inkább a dispenser vagy optical assistant lehet a megnevezés. Hogy őszinte legyek, azt hittem sokkal egyszerűbb lesz a feladatom, de pár óra alatt rájöttem, hogy ez kőkemény lesz. Egyrészt van egy rakat feleslegesnek tűnő adminisztráció, amit itt kizárólag kézzel vezetnek (kartonozás, voucher kitöltés, kassza: a számla írástól a könyvelésig, javítások, megrendelések, kommunikáció a betegekkel levélben és a többi) így aztán egy szemvizsgálathoz túlzás nélkül minimum fél órányi adminisztráció szükséges. Én legutoljára ilyet 1994-ben láttam a gyerekorvosnál, de az már legyen az én bajom. Ha lenne számítógépük, akkor rám biztos nem lenne szükség. Másrészről gyakorlatilag mindent meg kellett tanulnom ami a szemvizsgálattal kapcsolatos. Mivel sose hordtam szemüveget, ez egy kicsit új volt nekem. Mostanra azért képbe kerültem az axis, cylinder, presciption ügyében, pupil distance és reading add is sima ügy már. Vágni kell a cukorbetegekre és a glaukómásokra vonatkozó szabályokat, ismerni kell a NHS támogatási rendszerét, ami nem egyszerű. Na meg aztán olyan hétköznapi dolgokkal is meg kell küzdeni, mint a „le tudná betűzni kérem a nevét?”, és mivel itt kartonozós rendszer van, nincs olyan ám, hogy elkezdem bepötyögni, aztán előbb-utóbb kidobja a rendszer. Ja és persze ennek következtében a kézírások olvasása is elég komoly kihívás. Mindemellett ott vannak még a kontaktlencsés dolgok, a reklamációk, orvosi riportok, különböző fizetési metódusok (mert ugye itt pl használnak csekket fizetésre, ami nekem aztán végképp vadiúj). Legutóbb pedig megtanultam néhány szemüveg-javítási fortélyt (csavar ki-be, lencse ki-be, szár igazítása, stb...), ami elég szórakoztatónak bizonyult számomra, mivel az ilyen jellegű kézügyességi feladatok sosem álltak távol tőlem. Nagyon tetszik az, hogy a szerelésekhez van egy külön kis műhely pult, számos csavarhúzóval, csavarral, szétszedett szemüveggel, ráspollyal, színes kis kütyükkel, gépekkel, satuval. Tisztára Éder mester. :)

Nade ígértem pár szót az angol munkamorálról. Meggyőződésem, hogy az itt nincs. Hozzátartozik a történethez, hogy Angliában nem beteg annyira a társadalom, hogy mindenki azt higgye, kizárólag diplomával lehet érvényesülni. Ezért viszonylag kevesen (mondjuk a hazaihoz képest) folytatják tanulmányaikat 16 éves koruk után, ezért itt meglepően sok a képzetlen vagy éppen szakmunkás munkaerő. Talán ez így is van rendjén, mert itt ők is meg tudnak élni tisztességesen. A nemzeti minimálbér itt Ł 5.80/óra bruttó (ha jól tudom) ami 300-as forint árfolyam esetén több mint 1700 Ft. Ebből azért még itt is elég jól el lehet karistolni. Ráadásul aki ilyen keveset keres, az kaphat még úgynevezett income supportot, azaz fizetéstámogatást (az állambácsi kiegészíti a fizetését), vagy különféle adókra vonatkozó kedvezményeket, egészségügyi ellátásra vonatkozó kedvezményeket. Tehát van itt minden, cirkusz és lágy kenyér. Ennek megfelelően azonban mintha az emberek úgy viselkednének itt mint Misi Mókus az örökké termő fával, szóval nem nagyon törik össze magukat a munkáért, és ha van is munkájuk, akkor sem teszik oda magukat igazán, nem lojálisak, nem dolgoznak keményen, igazándiból sz@rnak bele. Ha nincs munkájuk akkor is gondoskodik róluk az állam. Vegyük példának az egyik kolléganőmet, aki 21 éves, két gyermek boldog édesanyja (egy 7 éves és egy 11 hónapos). Mivel egyedülálló (leányanyáknál ugye ez nem ritka) ezért állam bácsi adta neki a lakást, hogy tudjon éldegélni, a két kisgyermek után vélhetően kap támogatásokat, tax creditet, council tax benefitet, és ugye van egy remek állása az optikusnál. Néha bejön dolgozni, néha nem. Néha az anyukája betelefonál, hogy a lánynak fáj a feje, most nem tud jönni. Nem törődve azzal, hogy mi lesz a munkahelyén. Az adminisztrációt nem igazán vezeti rendesen, nem írja fel pontosan a neveket ami végzetes hiba a fentebb említett kartonozó rendszer miatt, néha később jön be mint maguk az időpontra érkező betegek. És így se rúgják ki (bár azért titkon ebben reménykedek), hanem felveszik a lelkes urszuszkát, aki majd a hiányzásait ad hoc jelleggel lefedi.

Érdekes kis hely ez az Anglia, úgy is mondhatnám, hogy mi ezt magyarok nem érthetjük!

 

6 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://majus24.blog.hu/api/trackback/id/tr262011006

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Május 24. Angliában 2010.05.18. 21:40:06

Május 24. Angliában – Avagy két nagyot gondoló blogger tapasztalatai a szigetországban. 2009 nyarán a budapesti gyógyszerésznek kedve támadt valami újat kipróbálni. Nem mintha elege lett volna a budapesti életből, vagy a nagy magyar valóságból, e...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danzsu 2010.05.18. 22:27:49

Urszuszka! Hát ez szuper! 5*! Ez az optikusos - munkamorálos, ez isteni! A munkamorálos valószínűleg azért ütött sziven, mert döbbenetesen hasonlít, az általam (általunk) megélt "átkos" béli tempóra. Amikor csak "kapun belüli" munkanélküliség volt, amikor 1 emberre elég munkát 2,5-en, 3-an csináltak, amikor bőven belefért a kávé, a reggeli, a pletyi, a "kiugrok bevásátolni"....stb. "Úgy álljunk hozzá (a munkához), hogy más is odaférjen." Lehet ellenőruzni szülőknél. Érdekes, hogy ott és most ez van. Biztos okos emberek tudják ennek az okát.
Szóval érdekes volt. Puszi, jó éjt: Suzanne

A Tyne folyó déli partja 2010.05.19. 20:55:04

na, ebből egy csomó minden nem egészen így van, hosszabb ittlét után ki is derül...pl. nekem volt 15 évesen szült kollégám, nem kapott lakást. minimálbérből, vagy támogatásból családdal megélni, főleg, ha lakáshiteled is van hozzá, nem lesz álom, ugyanolyan nehéz lesz, mint otthon. meg még egy csomó mindent. nagyon frissek vagytok, úgy látom.

urszuszka 2010.05.20. 15:34:57

így van :) ezért jól jön a komment. Amit láttunk eddig az ez...

A Tyne folyó déli partja 2010.05.20. 19:57:12

@urszuszka: munkahelytől függ. tesómék két évet dolgoztak a reptéren, valahgoy szombat-vasárnap reggelre mindig külfldiek voltak beosztva, az angol betelefonált, h. "beteg" (mert bulizott előtte...) de ezek inkább az ifjak voltak, ahol én most vagyok, abszolút nem jellemző. a régi helyemen is csak egy emberre volt az.

adminisztrációról: mikor mi megérkeztünk a munkahelyre (Redditchbe, Birmingham környékén, mozgássérültek ápolása, közvetítővel jöttünk ki, minden a fenekünk alá volt téve, biztos munka, szállás, kajával feltöltött ház, ügyek intézése folyamatban, úgymint bankszámla, NI), szóval, ott elolvastam az infókat a lakókról. na most, nagyon nem voltak kitöltve, pl. egyikről, aki odamentünkkor már csövön táplálkozott csak, még mikor én leléptem két évvel később, is azt írták, h. "szeret csokit enni, etetni kell."

urszuszka 2010.05.20. 20:49:53

Szép történet. Ennek ellenére maradtál?

A Tyne folyó déli partja 2010.05.20. 21:53:46

látom, h. itt van egy komment, de itt nem jelenik meg...
szóval, igen, két évig maradtam, utána feljöttem a tesómékhoz Gatesheadbe.
süti beállítások módosítása